Buzdolabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Buzdolabı, beyaz eşyalar arasında en kritik öneme sahip cihazlardan biridir. Doğru bakımı yapıldığında daha verimli ve uzun ömürlü çalışır. Bakımının belirli aralıklarda yapılması hem gıda güvenliği açısından hemde elektrik faturası açısından büyük önem arz etmektedir.

Buzdolabının bakımında yapılacak işlemler şunlardır;

Buzdolabı Motor ve Pervane Temizliği

Temizlik işlemine geçmeden önce buzdolabınızın fişini çekerek elektrik çarpılması sorununa karşı güvenliğinizi sağlayın. Buz dolabını mevcut yerinden daha rahat çalışabileceğiniz bir ortama taşıyın.

Buzdolabınızın arkasında bulunan kapağı sökün ve kapakta biriken tozları elektrikli süpürge yardımı ile temizleyin. Kapak temizleme işlemini tamamladıktan sonra pervane dişlileri arasında biriken yapışmış tortuları tornavida yardımı ile temizleyin. Pervane temizliği motorun daha verimli soğumasına katkı sağlar. Pervane temizliğinin ardından kondenser bobini içinde birikmiş tozları süpürge makinası yardımı ile çekin. Ardından alandaki tüm tozları ve pislikleri temizleyin. En son nemli bir bez yardımı ile tüm parçaları silebilirsiniz.

İç Temizlik

Buzdolabınızın içine dökülen yiyecekler zamanla kötü kokulara sebep olmaktadır. Buzdolabınızın içinde bulunan tüm yiyecekleri dışarıya çıkarın, ardından sıcak suda yıkanmış ve hafif sabunlu bir bez yardımı ile iç yüzeyleri silin. Temizleme işleminde karbonatlı su da kullanabilirsiniz. Islak silme işleminden sonra kuru bez yardımı ile tüm yüzeyi tekrar silin. Silme işlemi bittikten sonra kapaklarını 15 dakika açık bırakarak kurumasını sağlayın.

Dış Temizlik

Buzdolabınızın dışını hafif nemli bir bez yardımıyla silin. Kimsayal deterjan kullanmamaya dikkat edin, kullandığınız kimyasallar buzdolabınızda kalıcı leke bırakabilir.

Nemli bezle lekeleri çıkardıktan sonra kuru bezle kurulama işlemini yapıp dış temizlik işlemini tamamlayabilirsiniz.

Buzlanma Sorununu Çözün

Özellikle eski tip buzdolaplarının soğutma bölgelerinde buzlanma meydana gelmektedir. Buzlanma cihazın verimli çalışmasını engelleyen bir sorundur. Buzlanmayı engellemek için buzdolabının kapağının tam kapandığından emin olun.

Eğer buzlanma varsa, cihazın fişini çekin ve buzların erimesini bekleyin. Buzlar eridikten sonra biriken suları kuru bez yardımı ile alın. Bu işlem cihazın verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Yeni model buzdolapları, otomatik olarak buharlaştırıcı özelliğe sahip olduğu için buzlanma sorunu genelde olmamaktadır. Eğer buzlanma sorunu varsa eski tip buzdolabında yapılan işlemleri yeni model dolaplar içinde uygulayabilirsiniz.

Kapak Lastiklerini Değiştirin

Buzdolaplarının lastikleri zamanla eskiyebilir ve özelliğini kaybedebilir. Kapaklar düzgün kapanmadığı zaman içine sıcak hava alarak soğutma veririmliği düşer ve enerjiyi fazla tüketir. Bundan dolayı kapak lastikleri işlevselliğini yitirmişse kapak lastiklerini değiştirmeniz gerekmektedir.

Kapakları kapatırken tam kapandığından ve içeri hava girmediğinden emin olun.

Sıcaklık Ayarlarını Doğru Yapın

En önemli kriterleriden biri sıcaklık ayarını doğru yapmaktır. Sıcaklık ayarı doğru yapılmamış buzdolapları hem enerjiyi fazla harcar hemde yiyeceklerin daha kısa sürede bozulmasına sebep olur.

Buzdolabı bölmesi için olması gereken sıcaklık 3-5°C arasında olmalıdır. Dondurucu bölmesi için olması gereken sıcaklık -18°C civarında olmalıdır.