Klima Bakımı Nasıl Yapılır?

Klimalar, özellikle yaz aylarının sıcaklarını daha konforlu geçirmemizi sağlayan elektronik cihazlardır. Bakım yapılmadığında verimli çalışmaz ve yüksek enerji tüketimine sebep olurlar.

Düzenli klima bakımı cihazın daha uzun ömürlü çalışmasını sağlar. Bakımı yapılmamış klimalar zamanla ortama bakteri yaymaktadır, sağlık açısından da büyük bir sorun teşkil etmektedir. Daha temiz bir hava ortamı sağlamak için yılda 1 kez klima bakımlarınızın yaptırılması gerekmektedir.

Klima Filtre Temizliği

Klima filtreleri çok fazla kirlendiğinde, üzerinde biriken tortular ve bakterilerden dolayı insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca kirli klima filtrelerinden dolayı hava akışı tam sağlanamadığı için ısıtma ve soğutma işlemleri verimsiz olur.

Filtre Temizliği

Klimanızın filtresini 60 günlük periyotlarla kontrol edin, eğer kirliyse su ile yıkayıp vakum ile temizleme işlemi gerçekleştirin. Filtreler genelde kolaylıkla çıkarılabilir, eğer filtre çıkarma konusunda zorlanıyorsanız bir uzmandan destek alın.

Değişim

Klimanızın filtresi çok eskimişse veya çok fazla pislenmişse yeni filtre ile değişim işlemini gerçekleştirin. Yeni filtrenin HEPA filtre olmasına dikkat edin. HEPA filtreler daha uzun ömürlü ve havayı daha sağlıklı süzmektedir.

Evaporatör ve Kondansatör Temizliği

Evaporatör ve kondansatör, klimanın düzgün çalışması için en önemli parçalardan biridir. Bu parçalar üzerinde bulunan kir ve tozları yılda 1 kere temizlemeniz yeterli olacaktır.

Evaporatör Temizliği

Evaporatör, klimanızın içinde bulunan soğutucu havayı çeker. Bu parçanın temizliğini yapmadan önce klimanızın fişini çekmeyi unutmayın. Klimanız kapalı iken ıslak bir bez yardımıyla silip kuru bez ile kurulayabilirsiniz.

Kondansatör Temizliği

Kondansatör, dış ünitede bulunan ve dışarıya hava veren parçadır. Bu parçanın pervaneleri temizlenmeli ve hava akışının düzgün olması gerekmektedir. Dış ünite çevresinin açık olduğundan emin olun, hava akışını engelleyen durumları ortadan kaldırın.

Fan Temizliği

Klimanızın içinde bulunan fanı dikkatlice temizleyin. Fanın rahat hareket ettiğinden ve düzgün çalıştığından emin olun. Fanın temizlenmesi klima verimini artırırken, elektrik faturanızın düşmesine katkı sağlar.

Gazı Seviyesini Kontrol Edin

Soğutma gazı eksikse gaz şarjı işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmeniz için profesyonel birinden destek almanız gerekir. Gaz seviyesi düşükse klimanız soğutma işlemini gerçekleştirmez veya performanssız çalışır.

Dış Ünite Temizliği

Klimaların dış ünitesi, sıcak havanın dış ortama atılması için kullanılır. Eğer klimanızın dış ünitesi tıkanmışsa, ısıyı dışarı atamadığı için soğutma işlemini gerçekleştiremez.

Dış ünitenizin yıkanması işlemi bu parçanın en sağlıklı çalışmasını sağlamak için yaptığımız işlemlerden biridir.